Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Ferhat Çeçen’in yürütücülüğünde geliştirilen “Milli Demiryolu Traversi Geometrisi Geliştirilmesi” projesi, TÜBİTAK 1005 Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, üç boyutlu yazıcılarla üretilen yarı-fonksiyonel minyatür prototipler üzerinde titreşim ve akustik analizler gerçekleştirerek modal topoloji optimizasyonunu amaçlıyor. Bu yenilikçi yaklaşım sayesinde Türkiye’nin demiryolu sektöründe yerlileştirme hedeflerine önemli bir katkı sağlanması bekleniyor.
Dr. Ferhat Çeçen, Türkiye’de ilk milli demiryolu ana hat traversi geometrisini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu proje, dünyada da ses getirecek yeni geometrilerin geliştirilmesi için önemli bir adım olacak,” dedi. Dr. Çeçen, modal topoloji optimizasyonu ile üç boyutlu yazıcı teknolojisinin bir arada kullanıldığı projenin, mevcut Alman tasarımı traverslere kıyasla titreşim ve gürültü azaltma performansında yüzde 30 iyileşme sağlayacağını öngördüklerini ekledi.
Proje, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ın danışmanlığında yürütülürken, ekipte Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş, SDÜ öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Mahir Sofu, Arş. Gör. Gizem Kaçaroğlu, TCDD 4. Bölge Müdür Yardımcısı Suat Ocak ve TCDD Afyon Beton Travers Fabrikası Müdürü Serkan Oruç gibi uzman isimler yer alıyor. 18 ayda tamamlanması hedeflenen proje, Türkiye’nin demiryolu altyapısında yerlileşme adına büyük bir adım olarak görülüyor.
GÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce