Uluslararası Isparta Gül Festivali, Isparta’da Gülistan ve Gülhane gibi tesisler kurarak, yağ gülü tarımının gelişimine öncülük eden, şehrin tarihini, kültürünü ve ekonomisini güllerle şekillendiren merhum Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin kabri başında dualarla anılmasıyla başladı. Gülcü Mahallesi Mezarlığında gerçekleşen programa Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Isparta Gül Festivali anma töreninin ardından düzenlenen kortej yürüyüşüyle devam etti. Isparta Valisi Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş ile Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen’le birlikte Isparta protokolü, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, çeşitli il ve ülkelerden gelen halk oyunları gurupları, off-road, motosiklet gurupları, klasik otomobil gurupları ile vatandaşların katıldığı programın kortej bölümü belediye önünden başlayarak, valilik önüne kadar devam etti. Kortejde gül suları ve güller cadde ve sokakları süslerken, Isparta Valisi Aydın Baruş ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen kortej yürüyüşünün ardından gurupları selamladı.
Vatandaşlara hitap eden Vali Aydın Baruş Isparta’yı ‘Dünyanın ve Türkiye’nin gül bahçesi olarak tanımladı. Uluslararası Isparta Gül Festivalinin şehir ve Türkiye için hayırlı olması dileklerini ileten Vali Baruş, “Isparta’nın simgesi olmuş ve dünyada şehrimizin isminin duyulmasını sağlamış çok güzel bir üründen bahsediyoruz. Gül her zaman güzelliğin simgesi olmuş bir çiçek. Yârinize seslenirken gül yüzlü, gül yanaklı diye hitap ederiz. Gül güzel kokuların en hası, kokusunu hissedip de duygulanmayan ve yüzü gülmeyen insan var mıdır acaba? Gül hayatımızdaki tüm renklerin anlamı. Gül bizim Peygamber Efendimize olan hislerimizi en iyi şekilde ifade eden çiçektir. Onun için bizim medeniyet değerlerimize konu olmuş ve daima kutsanmış bir çiçektir. Bahçelerimizde güller açtığı zaman şehrimize neşe doluyor, insanlarımızın yüzü gülüyor. Isparta gülün değerini çok çok iyi biliyor, güzel bir çiçeğin üretiminin devam etmesi, şehrimizin simgesi olmaya devam etmesi için çalışıyor. Isparta Valiliği ve Isparta Belediye Başkanlığı olarak sivil toplum kuruluşlarımızın da desteğiyle, odalarımızın da desteğiyle bu yılki festivali gerçekleştiriyoruz. 3 gün sürecek bu festivalde çok değişik etkinlikler, kültürel faaliyetler, sergiler yer alacak, sanatçılarımız konser verecekler. Bu 3 gün süresince Isparta, Türkiye’nin, dünyanın her tarafına gülün güzelliğinin sesini verecek. Festivalimiz hayırlı olsun” şeklinde konuştu
Festivalin kortej bölümünde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise hem maddi hem de manevi anlamda gülün Isparta’ya büyük değer kattığını, bir markası olduğuna, işaret ederek, “Gülümüz bizim her şeyimiz. Bizler bu gülü üreterek hem ülkemizin ekonomisine hem de Isparta’mızın turizmine çok büyük katkılar sağlıyoruz, bunun gururunu yaşıyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, binlerce vatandaşın katıldığı Gül Festivalinde, Isparta’nın dünyadaki gül merkezi olduğunu söyledi. Başdeğirmen; bayatını gül tarımına adayan, Isparta’da Gülistan ve Gülhane gibi tesisler kurarak, yağ gülü tarımının gelişimine öncülük eden Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’yi rahmetle anan Başdeğirmen konuşmasında, “Şehrimizde gül hasadının başladığı, güllerimizin Isparta’mıza güzel kokular yaydığı bir günde sizlerle beraber olmaktan son derece mutluyum. Isparta’mızın değerli ürünü olan gülümüz bizim her şeyimiz. Her yıl bugünlerde düzenlediğimiz bu festivalle günümüzü kutlayarak şehrimizin tanınırlığını bilinirliğini artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Isparta’nın endemik bitkiler konusunda zengin bir il olduğuna dikkat çeken ve bunların arasında en önemlilerinden birisinin de gül olduğunu söyleyen Başkan Başdeğirmen konuşmasını “Şehrimizde 800’ün üzerinde endemik bitki yetişiyor. Bunların içinde gülümüz en önemli yeri tutuyor. Gülden elde ettiğimiz gülyağı kozmetikte ve tıbbi ürünlerin içinde kullanılıyor. Bu gülümüzden hem ekonomik hem kültürel hem de turizm olarak oldukça büyük destek alıyoruz” şeklinde sürdürdü.
Yıllar önce Halı ve Gül Festivali olarak başlayan bu etkinliklerin, halıcılığın şehirde kaybolmasıyla birlikte günümüzde sadece Gül Festivali olarak kutlandığını belirten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Eskiden hepimiz hatırlarız, bu caddelerde, sokaklarda halılar olurdu, üzerinde yürünerek bu festivaller kutlanırdı, ancak halımızı devam ettiremedik. Gülle 150 yıla yakın zamandır en güzel şekilde bu canlılığı devam ettiriyoruz. Gülcü İsmail Efendi’nin Bulgaristan’ın Kazanlık bölgesinde elindeki bastonun içerisine koyduğu fideleri Isparta’ya getirerek başlatmış olduğu bu gülcülük o günden bugünlere gelerek Isparta’mızın en büyük değeri olmuştur” sözlerini dile getirdi.
Hem maddi hem de manevi anlamda gülün Isparta’ya büyük değer kattığını, bir markası olduğunu, şehrin bilinirliği anlamında dünya çapında olumlu sonuçlar verdiğine işaret eden Başdeğirmen, “Isparta’mız bu anlamda çok şanslı. Bizden çok fide götürülüp başka illerimizde denenmesine rağmen gül oralarda üretilememiştir. Bizler bu gülü üreterek hem ülkemizin ekonomisine hem de Isparta’mızın turizmine çok büyük katkılar sağlıyoruz. Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan bir il olarak hem ekonomik hem turizm hem de kültürel anlamda bunun gururunu yaşıyoruz. Gül turizmi anlamında her yıl şehrimize binlerce misafirimiz geliyor. Isparta’mızdan ayrılırken de şehrimizin güzel taraflarından ve memnuniyetlerinden bahsederek ayrılıyorlar. Bundan da son derece memnun oluyoruz. Her yıl uzak doğudan Çin, Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi ülkelerden binlerce turist gelerek hem ekonomimize katkı sağlıyor hem bizlerin buradaki çalışmalarını yakından izleme imkânı buluyorlar” şeklinde konuştu.
ISPARTA
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
23 saat önceGÜNDEM
23 saat önceGÜNDEM
23 saat önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce