CHP Isparta Milletvekili ve PM Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, TBMM Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi genel kurul görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’de eğitimin ve çocukların içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Halıcı, enflasyonist ve çoklu kriz ortamında en büyük zarar gören kesimin çocuklar olduğunu vurguladı.
Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel’in “Vatanın dağlarında, bayırlarında, kırlarında, hatta en ücra köşelerinde kendi başına açıp solan çiçek bırakmayacağız” sözlerini hatırlatan Halıcı, “Bu sözlerden eğitime erişim hakkını ve fırsat eşitliğini anlıyorum” dedi.
Okula gitmeyen çocuk sayısı 1,5 milyonu aştı
Halıcı, Eğitim İzleme Raporu 2024’e dayanarak, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında okula gitmeyen çocuk sayısının yüzde 38 artarak 612 bine ulaştığını söyledi. Mülteci ve göçmen çocukların da eklenmesiyle bu sayının 855 bine çıktığını belirten Halıcı, “Eğitimden mahrum kalan bu çocuklar çocuk işçiliği ve erken evlilik gibi ciddi risklerle karşı karşıya” dedi. Toplamda eğitim dışında kalan çocuk sayısının 1,5 milyonu geçtiğini ifade etti.
“Eğitim hayatın her alanıyla ilgili”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarını eleştiren Halıcı, eğitimin yalnızca bina veya derslik sayısından ibaret olmadığını söyledi. Halıcı, “Eğitim, vatanın her insanıyla, her canlısıyla ilgilidir. İş cinayetleri, kadın şiddeti, çocuk istismarı, çevre tahribatı gibi konuların hepsi eğitimle doğrudan ilişkilidir” dedi.
Halıcı, Türkiye’nin eğitimdeki temel sorunlarını çözmekte yetersiz kaldığını ifade ederek, “Dünya yapay zekâyı konuşurken, biz hâlâ temizlenmeyen okul tuvaletlerini ve açlıktan bayılan öğrencileri konuşuyoruz. Bu, eğitimin içler acısı halini gözler önüne seriyor” dedi.
Depreme dayanıksız okul binaları
Halıcı, Isparta’daki Zehra Ulusoy ve Yedişehitler İlkokulu örneğini vererek, depreme dayanıksız olduğu için güçlendirme çalışması yapılan ancak yeterli görülmediği anlaşılan okullarda öğrencilerin okutulmasını eleştirdi. “Bu binalarda öğrencilerin ve çalışanların güvenliğini kim sağladı? Olası bir felakette bunun hesabını kim verecekti?” diye sordu.
“Kör karanlıkta okula gitmek zorundalar”
Halıcı, çocukların sabah erken saatlerde karanlıkta okula gitmek zorunda kalmasını da eleştirdi. Enerji Bakanlığı’na çözüm önerisi götürülüp götürülmediğini soran Halıcı, bu durumun çözülmemesini “rezalet” olarak nitelendirdi. Halıcı, konuşmasını “Eğitim yalnızca bir alan değil, toplumun tüm sorunlarının çözüm anahtarıdır. Ancak Türkiye bu fırsatı kullanamamaktadır” sözleriyle tamamladı.