Isparta, Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yeni hasat sezonu yaklaşırken İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, elma üreticilerini zirai ilaç kullanımı konusunda uyardı. Geçtiğimiz yıl yapılan kontrollerde 905 ton elmada yasaklı ilaç kalıntısına rastlandığını belirten Tuğrul, 47 üreticiye ceza uygulandığını açıkladı.
Eylül ve ekim aylarında başlayacak elma hasadı yaklaşık iki ay sürecek. Özellikle Gelendost ve Eğirdir ilçelerinde yetiştirilen ‘Granny Smith’, ‘yarı bodur’, ‘starking’ ve ‘golden’ gibi elma türleri ile tanınan Isparta, Türkiye’nin elma üretiminin beşte birini karşılıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, yasaklı ilaçların kullanımının elmalarda kalıntı oluşturduğunu ve bunun hem iç pazarda hem de ihracatta ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. “Hindistan’a yapılan elma ihracatımız daraldı. Buna karşın farklı pazarlara açılmaya devam ediyoruz. Ancak kalıntı sorunu ihracatı engelliyor. Bu yüzden ilaç kullanımında çok dikkatli olunmalı” dedi.
Tuğrul, 2023 yılında elma üreticilerine sıkı denetimler uygulandığını, hasat öncesi ve sonrası numuneler alındığını belirtti. Geçtiğimiz yıl elmalarda tespit edilen ilaç kalıntıları nedeniyle ihracatın olumsuz etkilendiğini ve geri dönen ürünler olduğunu ifade eden Tuğrul, “2023’ten bu yana kirazda 7, kayısıda 4 ve elmada 47 üreticiye kalıntı nedeniyle ceza uygulamak zorunda kaldık” diye konuştu.
Mehmet Tuğrul, üreticilere daha kısa süre etkili ve hasat sonrasında kalıntı bırakmayan ilaçlar kullanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Elma üretiminde Isparta’nın bir marka olduğunu vurgulayan Tuğrul, “Kalıntı konusunda çok titiz olmamız gerekiyor. Bu hem halk sağlığı hem de ihracat için kritik” dedi.
“
GÜNDEM
5 saat önceGÜNDEM
5 saat önceGÜNDEM
5 saat önceISPARTA
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önce