Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın ev sahipliğinde “Depreme Hazır Mıyız?” söyleşisi gerçekleşti. Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki deprem hakkında farkındalığı artırıcı bir söyleşi gerçekleştirdi. Programa, Belediye Başkanı Burcu Köksal, Başkan Yardımcıları Eylem Ayar, Erkan Uysal, Birim Müdürleri, Siyasi Parti İl Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Burcu Köksal, Afyon’un bir deprem şehri olduğunu, fay hatlarının geçtiği bir şehir olduğunu belirterek, “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, hepimizin hafızasında derin izler bıraktı. Bu felakette 50 bini aşkın insanımız hayatını kaybetti, on binlerce vatandaşımız yaralandı ve milyonlarca insanımız felaketten etkilendi. Böylesi büyük bir yıkımın tekrar yaşanmaması için ülke genelinde her şehirde daha dirençli bir yapılaşma ve bilinç oluşturulması gerektiği açıktır.” dedi.
“ÖNCELİĞİMİZ DEPREME KARŞI HAZIRLIK”
Afyonkarahisar Belediyesi olarak depreme karşı hazırlıkların öncelikli gündem maddelerinde yer aldığını vurgulayan Başkan Burcu Köksal, “Vatandaşlarımızın hayatını korumanın, sosyal sorumluluğun en önemli unsuru olduğuna inanıyoruz. Onun için ben, Belediye Başkanı olduktan sonra yerel yönetim olarak depreme karşı ne yapabiliriz? Nasıl hazırlanabiliriz? Bunun çalışmalarına başladım. Çünkü deprem hayatımızın bir gerçeği. Ne zaman olacağını ön göremiyoruz ama olası bir depremde zararı nasıl en aza indiririz, bu işten can kaybı yaşamadan nasıl çıkabiliriz? Bunun planlamaları için kollarımızı sıvadık. Öncelikle başkan yardımcımız ve ilgili birim müdürlüklerimizle birlikte bir Deprem Master Planı hazırlamaya başladık.” diye konuştu.
“YÜKSEK BİNAYA İZİN VERİLMEMELİ”
Türkiye geneli fay hatları ile ilgili bilgi veren Uzman Moriwaki, Afyonkarahisar’a özellikle değindi. Afyonkarahisar’da 31 tane fay hattı olduğunu belirten Moriwaki, “Burada çok büyük bir deprem beklemiyoruz. Deprem olabilir ama çok fazla değil. 2002 yılında 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki kere deprem olduğunu hatırlıyorsunuzdur. 2024 yılında da deprem oldu. Küçüktü ama merkeze yakındı. Bu bir uyarı gibi de algılanabilir. Ama yine de çok büyük bir deprem beklemiyorum. Ayrıca zemin için özellikle konuşmak lazım, Afyon’da göller var, yükseklikler olmasına rağmen düz bir alan diyebiliriz. Genel olarak baktığımızda bir ova gibi diyebiliriz. Zemine tekrar bakacak olursak, yumuşak bir zemin var. Alüvyon zemin olarak geçiyor. Tarım için iyi olabilir ama yüksek bina için çok uygun olmayan bir zemin var. Çok kötüden biraz iyi. Zemin için çok iyi diyemem. Genel olarak bina için çok kötü bir zemin olduğunu söyleyebilirim. Belediye Başkanı da karar vermiş, yüksek binaya bundan sonra izin vermeyecek. 3-4 kattan yüksek ev yapılmaması kararı çok uygun. Yapay bina yapılmasını öneriyorum. Afyon’un da böyle olması lazım. TOKİ’de yüksek olması olabilir orada zemin iyi olduğu için. Onun haricinde fazla yüksek binanın olmaması lazım.” dedi.
“TÜRKİYE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA”
Türkiye ve Japonya’da gerçekleşen depremlerin karşılaştırmasını yapan Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Üzülerek söylemek gerekirse depremlerdeki ölü sayısına bakıldığında Türkiye’nin dünyada üçüncüsü olması çok üzücü. Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bina hataları var. Bundan sonra böyle olmaması lazım.” dedi.
“KAÇAK YAPILARA İZİN VERMEMEK LAZIM”
1999 depreminde kendisinin de Türkiye’de olduğunu, yaşanan büyük depreme tanıklık ettiğini belirten Yoshinori Moriwaki, bu durumun ne kadar üzücü olduğunu belirtti. 2001 yılında Yapı Denetim sisteminin birinci derece deprem riski taşıyan şehirlerimizde başladığını söyleyen Moriwaki, “Buradaki sıkıntı, 21 milyon yapı stokunun %50’den fazlası izinsiz, yani kaçak bina. Belediyelere doküman verilmemiş demektir. Belediyenin haberi yok. Tabi belediyenin haberi olmayınca yapı denetiminin de haber olmuyor. Kahramanmaraş Depremi’ne bakacak olursak eğer yapı denetim yapılan binalarda hasar yoktu, yani bir bina doğru düzgün yapılırsa o binalarda hasar olmuyor. Bundan sonrası için izinsiz, kaçak yapılara izin vermemek lazım. Belediye Başkanının dediği gibi yumuşak zeminde 4 kattan fazlasına izin verilmemesi gerekir. Daha yüksek yapmak için kazıklı bir sistem yapmak, zemini depreme uygun hale getirmek lazım.” ifadelerini kullandı.
“DEPREM İÇİN EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ”
Japonya’da depreme karşı alınan önlemlerden ve hükümet kararlarından bahseden Uzman Moriwaki, “Deprem için eğitim çok önemli. Okullarda yapılan tatbikatlar bunun için önemli. Türkiye’de senede bir veya iki defa yapılıyor diye duydum bu yetersiz. Mesela ilkokul öğrencisi senede bir kere yapılınca geçen sene ne yaptığını hatırlamıyor. Japonya’da öğrenciler, özellikle deprem beklenen bölgelerde okulda ayrı bir ders olarak ve ayrıca mahallede de bunu görüyor. Ayda iki defa bu tatbikatları yapıyorlar. Bu eğitimler ve tatbikatlar çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
“BEN ATATÜRKÇÜYÜM”
28 Aralık 2022 tarihinde Afyon’a geldiğini söyleyen Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Beni buraya davet ettiğiniz için Belediye’ye teşekkür ediyorum. Türkiye ve Japonya arasındaki bu bağ devam edecek. Ben Atatürkçüyüm. Kravatımda, cüzdanımda Atatürk’ün adını taşıyorum. Ankara’ya gittiğimde zaman ayırmaya çalışıyorum, senede bir kere Anıtkabir’e gidip dua ediyorum. Atatürk’ün Japoncaya çevrilen kitaplarını okudum. Ne kadar bilgi aldıysam kendisine o kadar hayran oldum. Atatürk, tek lider olarak Türkiye’yi bugünkü haline getirdi. Ben onu çok seviyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
KATEGORİSİZ
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceYEREL
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önceYEREL
1 gün önceYEREL
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önce