Isparta’nın Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en önemli kerevit üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yılda yaklaşık 750 ton kerevit üretimi yapılan göl, Türkiye’nin kerevit ihtiyacının yaklaşık %70’ini karşılıyor. Bu önemli su kaynağında 35 yıldır kerevit avcılığı yapan Ayşen Binatlı (62) ve eşi Ali Yaşar Binatlı (62), geçimlerini bu geleneksel meslekten sağlıyor.
Her sabah 7 metrelik tekneleriyle göle açılan Binatlı çifti, gün doğumu ile birlikte kerevit sepetlerini göle bırakıp öğle saatlerine kadar av yapıyor. Yakaladıkları kerevitleri kilogramı 138 liradan satarak geçimlerini sürdürüyorlar. Eğirdir Gölü’nde yaklaşık 450 tekne ile avcılık yapılmakta ve günlük toplanan kerevitler balıkçı kooperatifinde ayrıştırılmakta. 10,5 santimetreden küçük kerevitler tekrar göle bırakılırken, büyükler Kuzey Avrupa ülkeleri, İsveç, Rusya, Fransa, Almanya, ABD ve Çin gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Ayşen Binatlı, avcılığı büyük bir tutku ile yaptığını, özellikle göle açılıp kerevit avlamanın kendisini mutlu ettiğini ifade ediyor. Eşi Ali Yaşar Binatlı ise, birlikte avcılık yaparak geçimlerini sağlamaktan gurur duyuyor. Binatlı çifti, bu geleneksel mesleği sürdürerek Eğirdir Gölü’nün hem ekonomik hem de ekolojik önemini korumaya katkı sağlıyor.
GÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce