Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), 4 bin 794 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada gençlerin spor alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların yaşam kalitelerine etkilerini inceledi. Araştırma, spor yapmanın mental, fiziksel ve sosyal sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyarken, gençlerin önemli bir kısmının spor yapmaktan uzak olduğunu da gözler önüne serdi.
Spor alışkanlıklarında dikkat çeken veriler
Araştırmaya göre, en popüler spor dalı yüzde 22,2 ile voleybol olurken, futbol yüzde 19,2, koşu yüzde 16, fitness yüzde 14,7 ve yüzme yüzde 14,2 ile sıralamayı takip etti. Ancak gençlerin yüzde 35’inin hiçbir spor yapmadığı ortaya çıktı. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu oranı düşürmek için spor altyapılarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Yüzme ve yürüyüş: gençlerin yaşam kalitesini artırıyor
Araştırma, yüzme ve yürüyüşün gençlerin yaşam kalitesi üzerinde en etkili branşlar olduğunu gösterdi. Bu sporların stres yönetimi, fiziksel sağlık ve uyku kalitesi üzerinde olumlu etkiler sağladığı tespit edildi.
Doğa sporlarına ilgi düşük
Gençlerin yüzde 70,1’inin doğa sporlarına hiç katılmadığı, yalnızca %2,9’unun düzenli olarak bu sporları yaptığı belirlendi. Araştırmaya göre doğa sporlarına katılım, psikolojik sağlık ve sosyal ilişkiler üzerinde önemli iyileştirici etkilere sahip.
Dijital oyunların olumsuz etkileri
Araştırmada dijital oyun süresinin artmasıyla gençlerin fiziksel sağlıklarının zayıfladığı ve sosyal ilişkilerinin olumsuz etkilendiği tespit edildi. Ayrıca dijital oyunların uyku kalitesini düşürdüğü ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkilediği ifade edildi.
Düzenli sporun sağlık üzerindeki etkisi
Düzenli spor yapan gençlerin mental iyi oluş puanı (3,60), spor yapmayan gençlere (3,18) kıyasla anlamlı derecede yüksek. Spor yapanların genel sağlık puanları yüzde 70’e yaklaşırken, spor yapmayanların puanları yüzde 40 seviyelerinde kaldı. Fiziksel aktivitenin uyku kalitesi üzerindeki etkisi de oldukça belirgin; spor yapmayan gençlerin yüzde 44’ü uyku kalitesini “oldukça kötü” olarak değerlendirdi.
Rektör Dalgar’dan bütüncül yaklaşım çağrısı
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, sporun gençlerin iyi oluşundaki stratejik rolüne dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
“Düzenli spor yapma oranının yüzde 14,4 gibi düşük seviyelerde olması, gençlerimizi spora teşvik etmek için daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini gösteriyor. Üniversitemizin geniş spor altyapısı sayesinde öğrencilerimize bu konuda önemli fırsatlar sunuyoruz. Sadece akademik başarı değil, psikolojik, sosyal ve mental sağlık da gençlerimizin mutluluğu ve gelişimi için kritik önemde. Bu doğrultuda sağlıklı yaşamı destekleyen politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
GÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
14 saat önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce