Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran tarihlerinde 3 milyon 120 bin 870 adayın başvurusuyla gerçekleşmişti. İki oturumdan oluşan sınavların ardından; tümü yayınlanan sorular ve cevapları görüntüleyen öğrencilerin üniversite tercih hesapları başlamıştı. 10 Temmuz’da ise YÖK Başkanı Erol Özvar; ‘üniversitelerde eğitim ve öğretimin kalitesini artırmak amacıyla’ alındığı belirtilen ikinci öğretim programlarının kapatılması kararını açıkladı.
Kapatılan programların kontenjanlarının, yeni açılan istihdam odaklı yeni programlara tanındığı ve bu şekilde toplam kontenjan sayısı olan 1 milyon 58 bin 345’in korunduğu da açıklananlar arasında yer aldı.
Tercih Kılavuzuna göre, 25 Temmuz ile 2 Ağustos arasında gerçekleştirilecek olan üniversite tercihleri öncesinde açıklanan bu karar, bana ve birçok kişiye göre zamanlama olarak yanlış görüldü. “İkinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi” açıklaması açıklanan zamansız bulduğum kararı “doğru” görmeme sebep oldu. Birinci öğretim programlarına nazaran biraz daha düşük sıralamalara sahip olması ve çalışan öğrencilerin çoğunlukla birinci öğretim saatlerinde çalışmak zorunda kalması gibi etkenler; ikinci öğretim programlarının tercih edilmesinin en çok göz önünde bulundurulan nedenleri arasında yer almaktaydı.
Açıklanan bu kararlardan sonra yeni sistemin nasıl işleyeceğini ve öğrencilerin tercihlerinin hangi şekillerde etkileneceğini önümüzdeki haftalarda daha iyi görebileceğiz.
Kubilay Kağan Yılmaz
GÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce