DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3344285-1.97916%
Isparta

KAPALI

06:47

SABAHA KALAN SÜRE

Türk Ekonomisi YKS Tercih Sürecini ve Kariyer Planlamasını da Etkiledi

Türk Ekonomisi YKS Tercih Sürecini ve Kariyer Planlamasını da Etkiledi

ABONE OL
Ağustos 5, 2024 10:38
Türk Ekonomisi YKS Tercih Sürecini ve Kariyer Planlamasını da Etkiledi
15

BEĞENDİM

ABONE OL

…ve bugün itibariyle YKS’ye giren öğrencilerimizin kariyer planlamalarını tamamlamış tercih sürecini  bitirmiş bulunmaktayız. Bu süreçte o kadar yoğun günler geçirdim ki ilimizden, ilçelerimizden hatta farklı şehirlerden bile kariyer planlaması için destek verdiğim çokça öğrencimiz ve danışanım oldu. Öncelikle herkese gönüllerinden geçen bölümlerin gelmesi temennisiyle yazıma başlamak istiyorum. Önceki yıllarda çok fazla dikkate alınmayan ancak son 2 yıldır gözlemlediğim ve kendi çıkarımım olan tercih sürecini etkileyen en önemli faktörün ekonomi olduğunu düşünüyorum. Bu çıkarımlarımı birkaç örnekle anlatacağım.

Nasıl mı?

-Geçmiş yıllarda belli bir sıralamaya giren öğrenciler etiketli  ve nitelikli üniversitelere yönlenebilirken ekonomik şartlardan dolayı büyük şehirleri tercih etmeyip  kendi şehrini tercih etmesi.

(Örneğin ; sayısal sıralaması 7 bin olan öğrencinin büyük şehirlerde Tıp bölümünü tercih edebilmesine rağmen ailenin ekonomik durumunu göz önüne aldığımızda geçen yılı 20 bin sıralamayla kapatan kendi ilindeki üniversiteyi tercih etmesi gibi…)

 -Özel Üniversitelerin harç ücretlerinin son yıllarda sert artışlar göstermesi veliyi ve öğrenciyi ilerleyen yılların artışları için tedirgin etmekte ve kararsızlığa itmektedir. Yine geçmiş yıllarda devlet üniversitelerini çok az sıralamayla kaybetme riski bulunan öğrenciler tercihlerini özel üniversiteden yana kullanabilirken, ekonomik gücü iyi olan velilerin bile bu faktörü dikkate aldığını gördüm.

(Örneğin; İlimizde inşaat sektörünün önde gelen büyük bir firmasına sahip velimle aramızda geçen diyalog belki de tam olarak bu durumu özetliyordu. Hocam, ‘özel üniversiteler her geçen yıl fahiş zamlar yapmakta, dersten kaldığı zaman tek ders harç ücretleri bile yükselmiş durumda. Barınması, yemeği, ulaşımı, kişisel giderleri vs derken ciddi rakamlara ulaşmakta. Bence bir yıl daha hazırlansın istediğimiz bölüm olmazsa ancak öyle düşünürüz.)

Bu ve benzeri örneklerle o kadar çok karşılaştım ki fazlasıyla yazabilirim.

Evet çok haklılardı, ülkemizin içinden geçtiği ekonomik zorluklar maalesef gençlerimizin kariyer planlarını etkilemektedir. Bir öğrencinin şehir dışında öğrenim görmesi önlenemeyen kira ,gıda ve ulaşım giderlerindeki artışlar dikkate alındığında ebeveynlere ciddi maddi külfetler yüklemektedir. Hayatımızın en önemli anılarında yer edinecek olan öğrencilik hayatının zor ve sıkıntılı geçmesi ne velilerin ne de öğrencilerin istediği bir durum. Belki de bu yüzden mevcut düzen ve konforlarını bozmamak için ekonomiyle ilgili konular açıldığı zaman ailelerinin yanında gençlerimiz hep sessiz kaldı.

Son olarak, ne ilk ne de son tercih yılıydı bizim için. Bu bağlamda biz danışmanlara doğru yönlendirmeler yapmak düşmelidir. Maalesef sürece aileyi dahil etmeyen, ailenin ekonomik yapısını dikkate almayan, iş alanını anlatmayan, öylesine yazılmış bölümlerden mezun olduktan sonra ne gibi zorluklarla karşılaşılabileceğini anlatmayan, sırf kendi kurumundan istatistiksel ve sayısal olarak (dershane, okul, etüt merkezi ) üniversitelere daha fazla öğrenci yerleştirme çabasında bulunan kişi ve kurumların öğrencileri yanlış yönlendirdiğine üzülerek  şahit oldum.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r