DOLAR 35,2124 -0.01%
EURO 36,8187 0.11%
ALTIN 2.970,140,07
BITCOIN 3318521-2.48669%
Isparta

KAPALI

06:47

SABAHA KALAN SÜRE

Üniversite tercihlerinde merak edilenleri yazdım

Üniversite tercihlerinde merak edilenleri yazdım

ABONE OL
Temmuz 23, 2024 11:25
Üniversite tercihlerinde merak edilenleri yazdım
8

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu haftaki yazımı özellikle YKS süreci içinde olan tüm öğrenci ve velilerimiz için kaleme almak istedim. Tercih sürecine son 2 gün kala doğru tercih nasıl yapılır? ÖSYM Kılavuzunda nelere dikkat etmeliyiz?  gibi sorular biz eğitimcilere ve danışmanlara fazlasıyla sorulmakta, özelliklede sosyal medya gibi platformlarda yayınlanan bazı asılsız bilgilerle  öğrencilerimizin kafası karışmakta, hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz zaman zaman karamsarlığa kapılmaktadırlar. Bu bağlamda ÖSYM Kılavuzuna bağlı kalarak (Kılavuz 834 sayfa) bilmeniz gereken kısımları sizler için 12 başlık altında toparladım. Öğrencilerimizin ve velilerimizin faydalanması dileğiyle, keyifli okumalar…

1-Tercih Süresi Ne Zaman ?

Tercih süresi, 25 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik işlemi yaparsanız eğer  yine bu süre  içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

2-Merkezi Yerleştirme İçin Tercih İşlemi Nasıl Yapılacaktır?

Adaylar, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulmayacaktır.(posta, fax, elektronik posta vb ortam gibi)

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. 2024-TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. 2024-AYT/YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

*Burada hemen şunu belirtelim. Listenizdeki  tercih sıranızı belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacaktır. Bu nedenle “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” bölümünü mutlaka okuyunuz

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

3-Adaylar Yükseköğretim Programlarına Nasıl Yerleştirilecektir?

Adaylar, Tablo-3’teki ön lisans, Tablo-4’teki lisans programlarına; TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanlarıyla, Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2024-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

4-Tercihler Puana Mı Sıralamaya Mı Göre Yapılacaktır ?

Tercihleriniz yerleştirme sıralamalarınız dikkate alınarak yapılacaktır

5- 34 Yaşını Tamamlamış Kadınların, Tercihlerini Yaparken Göz Önünde Tutacağı Hususlar Nelerdir ?

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için (1 Ocak 1990 tarihi ve öncesi doğumlu adaylar) belirlenen devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı bulunmaktadır. Bu kontenjan, belirlenen devlet üniversitelerinde başarı sıralaması şartı aranan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk ve Öğretmenlik ile Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Havacılık Yönetimi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Uçak Bakım ve Onarım, Uçak Elektrik ve Elektroniği, Uçak Gövde ve Motor Bakımı, Pilotaj programları dışındaki programlarda yer almaktadır. Anılan kontenjanlardan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olanlar yararlanamayacak olup tercih etseler bile bu kontenjanlara yerleştirme yapılmayacaktır. Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebileceklerdir. 34 yaş üstü kadınlar, genel kontenjan (öncelikle) ve 34 yaş üstü kadınlar kontenjanı ile yukarıdaki açıklamalar göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilecektir. 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan 34 yaş üstü kadınlar, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebileceklerdir. Mezun olanlar bu kontenjanlara yerleştirilmeyecek olup bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanlardan yararlanabileceklerdir.

*1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan Aday Başvuru Formunun “34 YAŞ ÜSTÜ KADIN KONTENJANLARINDAN FAYDALANMAK İSTİYORUM” alanını işaretleyenler/işaretlemeyenlerin de tercih ekranında yer alan bu bilgi alanında kendilerine uygun seçeneği işaretlemeleri gerekmektedir.

6- Hukuk, Mimarlık, Mühendislik,Tıp,Diş Hekimliği,Eczacılık, Ve  Öğretmenlik Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?

* Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA En düşük 125 bininci (125.000)

*Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) SAY En düşük 300 bininci (300.000)

*Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 250 bininci (250.000)

*Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 50 bininci (50.000)

* Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

*Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 100 bininci (100.000)

* Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY En düşük 80 bininci (80.000)

7-Kılavuzdaki Tablo- Ve Tablo -4 Kısımlarını Öğrenciler Nasıl Değerlendirmelidir?

Tablo- 3 Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Ön Lisans Programlarını,

Tablo -4 ise Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programlarının yer aldığı tablodur.

8-Okul 1.Liği Olan Adaylar,

Okul 1.lik kontenjanından sadece 12.sınıfta yararlanabilirler. Mezun bekleyen bir öğrenci bu haktan yararlanamaz.

9-Öğrenciler Liseden Hangi Alandan Mezun Olursa O Bölümden Mi Tecih Yapmak Zorundalar?

Hayır, adaylar hangi yerleştirme puan ve sıralamasıyla tercih yapmak isterse onu esas alabilir. Tercih listesinde her puan türünden program seçebilir.

10-Yerleştirme Sonuçları Nasıl Duyurulacaktır?

Yerleştirme sonuçları, internet (https://sonuc.osym.gov.tr) ve mobil uygulaması aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.

11-Yükseköğretim Programlarına Kayıt İşlemleri

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

12-Ek Yerleştirme Nasıl Yapılacaktır?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r