DOLAR 35,2124 -0.01%
EURO 36,8187 0.11%
ALTIN 2.970,140,07
BITCOIN 3318521-2.48669%
Isparta

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Herkese merhaba

Herkese merhaba

ABONE OL
Temmuz 21, 2024 15:09
Herkese merhaba
5

BEĞENDİM

ABONE OL

Öncelikle uzun yıllardır eğitim sektöründe yer alan biri olarak, gerek akademik bilgilerimi gerekse mesleki tecrübelerimi ‘Folkhaber’ portalı ile daha geniş kitlelere duyuruyor olmamın memnuniyetini sizlerle paylaşmak isterim.

Bu köşede neler mi olacak ? Eğitim Sistemi, Okul ,Öğrenci, Öğretmen, Veli, Sınav, Psikoloji  vb.güncel konular…

Anasınıfından üniversiteye kadar  pek çok kademede yer aldığım yöneticilik ve danışmanlık görevlerimde gözlemlediğim ve tanık olduğum bir çok konuyu, sosyolojik ve eğitim psikolojisi bağlamında değerlendireceğim.

 Yoğun iş tempomuzdan arta kalan vaktimizde siz değerli okuyucularımızla burada buluşacağız.

 ‘Gelişen teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri’ olarak belirlediğim ilk yazımı keyifle okumanızı dilerim.

…Biz eğitimcileri fazlasıyla kaygılandıran bir gerçek var. Günümüz çocukları ve gençleri, çok küçük yaşlarda teknolojiye yönelerek hazır bilginin kolaycılığını farkedip ,her türlü bilginin derya deniz olduğu sanal aleme sığınmaktadırlar. Adeta  dijital teknoloji ile doğan çocuklar, gelişim dönemlerine uygun olmadığı halde gerek ailesi tarafından gerekse dış çevre tarafından akıllı telefon, tablet vb.cihazlara maruz bırakılarak gelişim süreçleri olumsuz etkilenmektedir. Özellikle denetimsiz bu mecralarda çocuklar, daha fazla vakit geçirme eğiliminde olmakta bu da maalesef beraberinde teknoloji bağımlılığını getirmektedir. Teknolojik gelişmelerin ve internetin hayatımızı kolaylaştıran ve insanlar için sunulan şanstan çıkıp, toplumsal yapımızı, değer yargılarımızı, insanlarla olan iletişimimizi tehdit eden bir unsur haline gelmesi belki de biz yetişkin kullanıcıların yanlış tutumlarından ibarettir.

Çok küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle tanışıp ilgilenen çocukların ebeveynlerini rol model aldığı bilinmektedir. Anne babanın çocuklar ağladığında sakinleştirici amaçlı yada yorgun bir günün ardından kendisi için dinlenme molası olarak ellerine tutuşturduğu akıllı cihazlar belki de bu yanlış tutumlara örnektir, ne dersiniz ?

 Her çocuğun gelişim sürecindeki yaş dönemlerine göre teknolojiyi kullanma biçimi farklılık göstermektedir.3-5 yaş dönemindeki bir çocuk akıllı telefon veya tabletteki çizgi filmlere, animasyonlara, renkli ve hareketli görsellere ilgi gösterirken, 6-12 yaş aralığındaki bir çocuğun daha çok oyun oynamak için  gençlerimizin ise sosyalleşme aracı  olarak dijital ortamda zaman geçirdiğini söyleyebiliriz. Hangi yaşta olursa olsun kontrollü ve sınırlı kullanılmadığı takdirde fiziksel ve psikolojik sağlığa olumsuz etkileri mevcuttur. Boyun kaslarında tutulma ,gözlerde yorgunluk, yeme bozukluğu, hareketsiz yaşam,el ve bilek sinir sıkışmaları, uyku düzensizlikleri gibi etkiler fiziksel ; dikkat ve konsantrasyon eksikliği, sinirlilik ve öfke hali, sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi, tek taraflı iletişimi benimseme, dış çevreyle iletişim kuramama, eğitim  hayatının olumsuz etkilenmesi…gibi durumlar da psikolojik belirtiler olarak kendini göstermektedir. Peki ne yapmalıyız ?

Öncelikle teknolojik cihazları doğru ve bilinçli kullanan bir anne baba veya eğitimci  olmalıyız. Çocuğumuzun teknoloji kullanımını yaşına, kişiliğine, özel durumlarına göre sınırlamalıyız. İnternetle ilgili çeşitli tedbirler ve kısıtlayıcılar getirmeliyiz.

Boş zamanlarını İnternet ortamı dışında çeşitli fiziksel ve zihinsel etkinliklerle geçirmeliyiz onlara hem gerçek hayatta hem de sanal hayatta sorumlu davranmayı öğretmeliyiz. Özellikle de aramızda güven esaslı iletişim kurarak olası bir yanlış durumda her şeyini rahatlıkla paylaşabileceği güvenilir limanları olmalıyız.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r